Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş Distribütör Güvencesi Ücretsiz Kargo Vade Farksız 3 Taksit Güvenli Alışveriş

Kol Saati İçindeki Parçalar

Date: 26.02.2023 20:29
Kol Saati İçindeki Parçalar
Geçmişten bugüne hem teknik anlamda hem de tasarım anlamında birçok değişikliğe uğrayan kol saatleri farklı parçaların birleşmesiyle oluşmaktadır. Saatlerin tasarımı kullanılan malzemeler ile de bağlantılıdır. Dış görünümünü etkileyen malzemeler değişkenlik gösterebilir fakat erkek ve kadın saatler içerisinde olması gereken temel parçalar bellidir.

Temel Saat Parçaları

Saat Kasası: Saatin kasa bölümü içerisindeki mekanik sistemi, kadranını ve diğer göstergeleri kapsayan bir bölümdür. Kasa bölümü saatin göze hitap eden ön plana çıktığı alandır. Kasa şekli saatin modeline göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kare, oval, dikdörtgen ekrana yani kasa şekline sahip saatler bulunmaktadır. Kasa teknik açıdan bakıldığında saatin elektronik sistemini koruyan en önemli parçadır. Sonrasında bu tasarıma da yansıtılmıştır. Kol saatinde herhangi bir arıza ya da sorun oluştuğunda kasa arka tarafından açılabilmektedir. Kasada bulunan arka kapak kasaya geçirmelidir ve vida ile sabitlenir. Saatin kasa bölümü saatteki çeşitli özellikleri barındıran fonksiyonel özelliklerin taşındığı düğmeleri de üzerinde bulundurur. Kasanın kordon ile birleşmesine yarayan parçaya ise boyun denir. Boyun kısmı saat kasasını kordon ile birleştiren kısımdır. Bazı saatlerin kordonu boyun kısmından çıkarılıp takılabilir özelliktedir.
Kadran: Kadran parçası saatin ilk göze çarpan parçasıdır. Rakamların bulunduğu saatin okunmasını sağlayan bölümüdür. Kadran parçası genellikle metal olarak üretilir. Birleşmeye uygun tasarımı ile diğer parçalarla sabitlenir.
Kayış (Kordon): Kol saatini oluşturan en önemli parçadır. Kol saatlerinin kayışı olmasaydı saatler bileğe takılamazdı. Kordon sayesinde saat kolda sabit bir şekilde durabilir ve taşınabilir haldedir. Saat kordonları birçok farklı malzemeden üretilmektedir. Silikon kordon, deri kordon, hasır kordon, metal kordon gibi kordon çeşitleri bulunur. Bileği saran tasarımda üretilen kordonlar saatin bilekte konforlu bir şekilde taşınmasına yarar. Kayışın en önemli bölümü toka olarak adlandırılan kayışın kapanmasını sağlayan aparattır. Bazı aparatlar kordondaki deliklere geçirmeli olarak tasarlanır bazıları ise klipsli ya da mıknatıslı olabilir. Bu aparat sayesinde saat kullanımı daha pratiktir.
Makine: Saatin makine bölümü saatteki asıl işlevi gerçekleştirmeye yarayan temel parçadır. İşleme şekli olarak pilli, otomatik, kurmalı şekilde iç yöntemi vardır. Kurmalı ve otomatik modellerdeki makinelerde tamiratı daha kolay ve mümkünken pilli makineler sabit üretim olarak geçtiği için parça tamiri ve değişimi olmadan direk makine değiştirilmelidir. Akıllı saat modellerinde ise içerik elbette farklıdır.

Saatteki Mekanik Sisteme Ait Parçalar

Dişli Takımı: Dişli takımı saatteki çarka gücü taşıyan sistemdir. Bu parçaların oluştuğu mekanizma saat, dakika ve saniye sistemini de ortaya çıkarır. Birçok dişli çarkın bir arada oluşturduğu hassas bir takımdır.
Balans Çarkı: Balans çarkı hiç aralıksız ileri ve geri hareketi ile zaman biriminin sayılmasını sağlayan parçadır.
Zemberek: Otomatik mekanizmalı saatlerde kurma kolu ile gerilir ve saatteki tüm çarklara hareket sağlar. Zemberek ile saatteki enerji rezervi doldurulmalıdır aksi halde saat durur. 
Maşa: Saatten duyulan tik tak sesi bu parçadan gelmektedir. Bu parça saatin bir nevi kalbidir. Balans çarkının koordinesini belirleyen vuruşlar yapar.

Kol Saatlerinin Diğer Parçaları

A.Y.S.: Akrep, yelkovan ve saniye çarklarının takım olarak kısaltılmış bir ifadedir. Makineye bağlı olan AYS çarkları kadranın tam ortasında belirli bir sıra ile üst üste dizilidir. Kadranın ortasındaki küçük boru üstüne oturtulur. Makineden gelen hareket ile de bu çarklar çalışır.
Tepe: Saat kasasının yan tarafında bulunan çevrilebilen ve basılıp çekilebilen parçaya tepe adı verilir. Bu parça da mekanizmaya bağlıdır fakat görünür şekildedir. Çünkü saatin el ile yapılması gereken ayarları bu parça sayesinde yapılır. Tepe parçası ile akrep ve yelkovan ayarı yapılır, ana yay kurulabilir. Tepe parçasının diğer ismi bu yüzden kurma kolu ya da kurma parçasıdır. Kurma parçasının ayar yapmasını sağlayan diğer parçanın adı tij dir. Tij, çok ince bir yapıya sahip olan teldir. Üzerinde vida dişleri bulunur ve bu dişler ile makinedeki çarkların dönmesini sağlar. Bu parça oldukça hassastır.
Bezel: Saatin cam yüzeyini kavrayan çerçeveye bezel denir. Bezel parçasının görevi saat dilimlerini göstermektir. Bazı saat modellerinde bezel çevirilebilmektedir. Bu özellik süre tutmaya yarar. Sabit bezelli modeller ise normal saat ölçeği olarak kullanılır.
Related Products
Loading...